Komplett guide - för att byta fönster Dalarna

Många undrar över hur man byter fönster, därför har vi på Byggnadsbiten skrivit en guide för att underlätta ditt arbete. Oavsett om du byter fönsterna själv eller kontaktar oss finns det saker som du bör tänka igenom innan utförande.

Att byta fönster är ett tungt men gynnsamt arbete. Ett modernt fönster sparar energi och släpper in mer ljus. Men många undrar över hur man byter fönster i Dalarna, därför har vi på Byggnadsbiten skrivit en guide för att underlätta ditt arbete. Oavsett om du byter fönsterna själv eller tar kontakt med oss finns det saker som du bör tänka igenom innan utförande. Nedan har du en lista som du kan följa stegvis.

  • Om du bygger nytt fönsterhål eller ändrar fönstrets utseendet avsevärt krävs bygglov
  • Fönster ska alltid transporteras och förvaras stående
  • Tänk på att ha en avfallszon och transport för avfall
  • Ha en partner, fönster är lättast att byta när ni är två


Val av fönster

Ett av de mest utmanande steget vid fönsterbyte är val av fönster och deras mått. Fönster kommer aldrig i det exakta måttet då det utelämnas ett par centimeter för fönsterdrev och justering. Om du exempelvis har måttet 100x120 cm på dina fönster är måttet egentligen 98x118 cm. Våra engagerade snickare sköter gärna valet av fönster utifrån dina behov och önskemål, om du vill spara tid åt annat.

När du sedan har kontroll på dina mått kommer valet av design


Du kan välja bland fasta fönster, glidhängda fönster, skjutfönster, vikfönster, vridfönster eller det vanligaste alternativet slagfönster. De flesta fönster kan dessutom komma installerade med eller utan spröjs. Tänk på att en enkel detalj som spröjs kan ibland kräva bygglov om dina befintliga fönster saknar spröjs. Ta kontakt med din kommun eller med oss om du känner dig osäker.

Utförande av fönsterbyte i Dalarna

Obehandlade fönster grundoljas och målas innan montering. Tigersåg, multiverktyg, hammare, mätdon och kofot är några redskap du behöver vid ditt fönsterbyte i Dalarna. Första steget är att fästa anhåll så att fönstret inte ramlar ut, brädbitar lämpar sig bra som anhåll. Lägg sedan bärklossar under karmen för att kunna justera fönstret i höjdled för rätt placering. Kontrollera att bärklossarna är i våg med vattenpass. Detta bör kontrolleras på hela fönstret kontinuerligt under monteringen för säkert resultat.


När karmen är på plats ska den fixeras med kilar och kontrolleras att den är lodrätt med hjälp av vattenpass. Alla kanter ska vara 90 grader för att fönstret ska kunna öppnas och stängas ordentligt. Kom ihåg att du behöver skruvdragare då nästa steg är att fästa karmen. Karmskruv bör följa med fönsterna och är ofta justerbara men dubbelkolla gärna med din leverantör.

Välkommen att kontakta Byggnadsbiten

Oavsett om du ska bygga nytt fönsterhål eller bara byta ett litet fönster i badrummet bör du tänka igenom allt noggrant. Bygglov och avfallsregler är viktigt att ha i åtanke då det kostar att vara olaglig. Om du känner dig osäker eller har några frågor är du varmt välkommen till att kontakta oss via vårat kontaktformulär. Våra serviceinriktade snickare hjälper gärna till med både delar eller hela projektet från start till mål.

Boka kostnadsfritt hembesök inför ditt fönsterbyte

Planerar du att byta fönster i Dalarnas län? Med oss får du personligt anpassade fönster av hög kvalitet till bra priser. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kommer en av våra medarbetare att kontakta dig.